Whatsapp
Fly Form

    Gratis kennismaken?

    Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!

    Kennis maken

    Advocaat of mediator?

    Als je een scheiding in gang wilt zetten kun je ieder een eigen echtscheidingsadvocaat in handen nemen of ervoor kiezen om samen naar een mediator te gaan. Er zijn ook advocaten die tevens mediator zijn. Wat is het verschil tussen een advocaat en een mediator? En welke overwegingen spelen een rol om te kiezen voor het een of het ander?

    Advocaat

    Als je een eigen advocaat inschakelt, doe je een eenzijdig verzoek tot scheiding. De advocaat behartigt vanaf dat moment de belangen van die ene persoon. De inzet is dat je zo goed mogelijk uit de scheiding komt en dit betekent vaak dat het onderste uit de kan wordt gehaald (met alle mogelijke argumenten).

    De advocaat stuurt een brief naar de ex met een lijst van eisen. De ex zal in de regel reageren door zelf ook een advocaat in te schakelen, die vervolgens de eisen van de ex tegenover jouw eigen eisen opstelt.

    Mediator

    Als jullie een mediator inschakelen om jullie scheiding te begeleiden, dienen jullie een gezamenlijk verzoek tot scheiding in. Bij dit gezamenlijk verzoek hoort een convenant waarin de afspraken staan die jullie samen hebben gemaakt. Je zit dus samen met de mediator aan tafel om alle zaken waar een afspraak over moet worden gemaakt door te spreken. Jullie stellen samen het convenant op.

    Wanneer een advocaat bij scheiding?

    Soms is het verstandig om ieder een eigen advocaat te nemen. En wel in de volgende gevallen:

    • Een of beide partners is of zijn erop uit om elkaar te pakken. Ze gunnen elkaar niets. Het gevecht is al in volle gang.
    • Er is sprake van machtsongelijkheid; een partner heeft het voor het zeggen en de ander is niet voldoende in staat om voor de eigen belangen op te komen of is zelfs bang voor de ander.
    • Er is sprake van persoonlijkheidsproblematiek bij een van de partners, waardoor het onmogelijk is om tot betrouwbare afspraken te komen.

    Wanneer een mediator bij scheiding?

    In welke gevallen is het raadzaam om een mediator in te schakelen:

    • Als jullie kinderen hebben.
    • Als jullie de relatie op een goede manier af willen ronden en elkaar wat gunt.
    • Als je jezelf tijd en geld en veel negatieve energie wilt besparen.

    Vechtscheiding en minder controle

    De gevolgen van de keuze om een eigen advocaat in handen te nemen kunnen zijn:

    • Een vechtscheiding; het sluimerende conflict wordt aangewakkerd.
    • Je geeft het verloop van het scheidingsproces en de uiteindelijke uitkomst over aan anderen.

    Betere relatie met je ex en samen beslissen

    De gevolgen van de keuze om samen naar een mediator te gaan zijn:

    • Je zet zich in om de relatie met je ex-partner in stand te houden of zelfs te verbeteren.
    • Je beslist samen over de financiën en de kinderen en kunt zo samen zoeken naar creatieve oplossingen die zoveel mogelijk tegemoet komen aan de wensen van jezelf en jullie kinderen.

    Onderhandelen of procederen?

    Welk traject je vervolgens kiest om tot afspraken te komen, hangt af van je wensen, maar ook van de keuze van de advocaat. Gaan de advocaten in onderhandeling? Of wordt er een procedure gestart, waarbij de rechter gevraagd wordt om een uitspraak te doen?

    De ene advocaat zet meer in op onderhandelen, de ander meer op een juridische strijd. Als je zelf voor een advocaat kiest, die probeert tot een gezamenlijke oplossing te komen en die niet meteen heel hoog inzet, is het nog maar de vraag of de ex-partner dezelfde keuze maakt.

    Vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met mediator Marc Rutten & Marianne Laarakker.

    Fly Form

      Gratis kennismaken?

      Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!