Whatsapp
Fly Form

  Gratis kennismaken?

  Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!

  Kennis maken

  Het ouderschapsplan

  Er is de laatste tijd nogal wat discussie in de media over het ouderschapsplan; het zou leiden tot meer vechtscheidingen. Renate Bollen & Marc Rutten maken al meer dan vijf jaar ouderschapsplannen met ouders die uit elkaar gaan en zijn nog steeds een groot voorstander.

  Een ouderschapsplan werkt

  • De meeste emoties tijdens en na de scheiding hebben te maken met zorgen over en het gemis van de kinderen. Door er open over te spreken kunnen deze emoties in banen worden geleid en een plek krijgen. Het kan helpen om elkaar met mildere ogen te bezien.
  • Een gesprek over de wijze waarop ouders hun opvoeding gaan vormgeven als ze niet meer samen in een huis wonen, werkt verhelderend. Het helpt om je meer bewust te worden van de dingen die je tegen gaat komen, van de wijze waarop de andere ouder over de dingen denkt en het helpt om te accepteren dat je niet persé overal hetzelfde over hoeft te denken.
  • Goede afspraken zorgen ervoor dat je niet overal meer discussie over hoeft te hebben en dat je ook niet iedere keer dat zich iets onverwachts aandient het wiel opnieuw uit hoeft te vinden.

  Wil je meer lezen over het ouderschapsplan in de media? Bekijk de artikelen over Ouderschapsplan op de blog Kinderen en Scheiden van Echtscheiding Nijmegen.

  Wat zijn goede afspraken?

  • Goede afspraken garanderen het recht van kinderen op de zorg van beide ouders en het contact met beide ouders.
  • Goede afspraken zijn duidelijk en hoeven niet iedere keer aangepast te worden.
  • Goede afspraken zijn uitvoerbaar en realistisch.
  • Goede afspraken laten zoveel ruimte als ouders wensen of kunnen hanteren.
  Kind met soep - Ouderschapsplan

  Kun je afspraken aanpassen?

  Een ouderschapsplan is een momentopname, vaak opgesteld in een tijd dat er nog veel onzekerheden zijn (b.v. over de woonruimte of hoe de kinderen gaan reageren). En kinderen worden ouder en veranderen. Het is dus nodig om over de afspraken in overleg te blijven. Als jullie dat zelf kunnen is dat mooi. Maar soms lukt dat niet en leiden de gesprekken iedere keer tot een conflict.

  Afspraken bijstellen onder begeleiding

  Ouders die al gescheiden zijn en die de afspraken over de zorg en opvoeding van hun kinderen willen aanpassen kunnen terecht bij scheidingsmediator Renate Bollen & Marc Rutten voor mediation en informatie. Onder hun begeleiding kunnen de afspraken in het Ouderschapsplan bijgesteld en opnieuw vastgelegd worden.

  Fly Form

   Gratis kennismaken?

   Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!