Scheiding en geldzaken
Belangrijke financiële gevolgen
Naast de zorg voor de kinderen en de emoties die een belangrijke rol spelen tijdens het echtscheidingsproces, heeft het regelen van jullie scheiding zeker ook belangrijke zakelijke, financiële gevolgen. Denk dan aan het berekenen van alimentatie, afspraken rondom de woning, bankzaken, (verzekerings-) polissen, inboedel, schulden en pensioenen. Allemaal kunnen ze verregaande financiële impact hebben. Als 1 van beiden daarbij ook nog ondernemer is, komen daar nog aanvullende zaken bij.
Het is belangrijk dat jullie een overzicht krijgen van alle keuzes die je hebt voor ieder financieel hoofdstuk, dat jullie de voor- en nadelen van iedere keuze kennen, zodat jullie samen de beslissingen kunnen maken die voor jullie goed voelen. Naast het overzicht over jullie huidige financiële situatie, krijg je daarmee ook een goed beeld van het toekomstige bestedingsniveau.
Bij Echtscheiding Nijmegen hebben we veel ervaring in het uitleggen van jullie situatie op financieel gebied. We hebben een financiële achtergrond en zijn op de hoogte van alle wijzigingen in regelgeving, zodat jullie de beslissingen kunnen nemen die ook op de langere termijn goed voor jullie voelen.
Heb ik recht op alimentatie?
We maken onderscheid in financiële zorg voor de kinderen en financiële zorg voor elkaar: kinderalimentatie en partneralimentatie. Wat was er voor de kinderen te besteden toen jullie nog bij elkaar waren? Dat is het uitgangspunt voor de situatie na scheiding: de kinderen zouden op dezelfde voet (in ieder geval financieel) door moeten kunnen leven. Hun behoefte wordt in cijfers uitgedrukt. Dat is ook voor jullie als partners het geval.
Wie in welke mate kan bijdragen aan de kinderen hangt af van zijn/haar draagkracht. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk hoe de verhouding van de zorg voor de kinderen is verdeeld: degene die de zorg heeft, maakt immers ook de kosten voor de kinderen. Spreken jullie co-ouderschap af, dan gelden daarvoor weer aanvullende regels en mogelijkheden.
Is er na het betalen van de kosten voor de kinderen nog draagkracht voor de andere partner en heeft die partner ook nog behoefte aan financiële ondersteuning? Dan wordt ook de partneralimentatie berekend. Samen nemen we door wat voor jullie redelijke uitgangspunten zijn om een dergelijke berekening te maken.
We vinden het bij Echtscheiding Nijmegen belangrijk dat mensen weten hoe een dergelijke berekening in zijn werk gaat. Meestal hebben mensen even de tijd nodig om de uitkomst ervan even op zich in te laten werken. Uiteindelijk bepalen jullie wat er op papier komt te staan. Als mediator zorgen wij er voor dat jullie gelijk geïnformeerd zijn en op de hoogte, zodat jullie beslissingen voor lange termijn kunnen maken. Wijzigt er iets in jullie situatie na scheiding doordat bijvoorbeeld de zorgverdeling verandert of omdat iemand meer of minder is gaan werken, dan wordt er gewoon een nieuwe berekening gemaakt.
Welke andere geldzaken moeten ook geregeld worden?
Zaken rondom:
- De woning: blijft 1 van beiden in de gezamenlijke woning? moet 1 van beiden op zoek naar een huurwoning met urgentie? Wordt de gezamenlijke woning verkocht? Of laten jullie de woning onverdeeld?
- De polissen: wat doen jullie met de overlijdensrisicoverzekering? Wat zijn de mogelijkheden met de lijfrentepolis? Hangt er een spaarpolis vast aan de hypotheek? Is er een kapitaalpolis aanwezig? Wat zijn die polissen eigenlijk waard?
- De bankzaken: wanneer verdelen we het saldo op de bankrekeningen? Wat doen we met de eigen rekeningen? Op wie zijn naam komt de rekening na scheiding? Wie heeft het beheer over de rekeningen van de kinderen? Wat doen we met de aandelen of effecten?
- De inboedel en voertuigen: verdelen we de inboedel 50-50 of toch niet? Hoe maken we zo’n inboedellijst? Hoe berekenen we wat de waarde is van de inboedel? Waar kan ik zien wat mijn auto waard is? Wat als we allebei de auto niet willen hebben?
- De onderneming: wat is de onderneming waard? Moet de onderneming ook verdeeld worden? Wordt ook de zakelijke bankrekening verdeeld? Wat als er pensioen in de onderneming is opgebouwd? Wat doen we met schommelingen in de winsten?
- Het pensioen: wat is het verschil tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen? Wat is er opgebouwd in de huwelijkse periode? Welke mogelijkheden hebben we eigenlijk voor de verdeling van het pensioen? Wat is conversie? Hoe informeren we de fondsen over onze keuze?
Dit zijn nog maar enkele vragen uit een hele lijst van vragen die naar boven zullen komen tijdens de gesprekken die we hebben. We houden bij Echtscheiding Nijmegen een vaste structuur aan middels een uitgebreide rapportage, zodat alle vragen en bijbehorende antwoorden aan bod zullen komen!Hebben jullie op dit moment al een vraag over een van bovenstaande onderwerpen? Aarzel niet en vul het contactformulier in, of bel rechtstreeks naar 06- 1595 5764.